SSC GK Questions Answers – Previous asked GK questions in SSC Exam

SSC GK Questions Answers – Welcome to Anicow.com ! In today’s GK class we will discuss some SSC GK questions answers for SSC Exams. We have collected here those questions, which were previously asked in SSC Exams.

Here we have collected GK questions from topics like –

  • History
  • Geography
  • Indian polity
  • General science
SSC GK Questions Answers

SSC GK questions answers (Geography and Indian polity)

1. The concept ‘Sarvodaya’ is founded by

a. Vinobha bhave

b. Mahatma gandhi

c. K G Mushroowala

d. Jai prakash narayan

Ans. b

2. The directive principles of state policy are in which part of the Indian constitution

a. Part III

b. Part IV

c. Part V

Ans. b

Related question previously asked-

Q. The directive principles of the state policy are borrowed from which country’s constitution 

Ans. Ireland/Irish constitution

3. Which wood is used to make cricket bats

Ans. Salix purpurea 

4. Novel ‘The Guide’ written by

a. Chetan bhagat

b. RK Narayana

c. Arundhati roy

Ans. b

5. What is Protanopia disease related to

a. Heart

b. Eyes

c. Ears

d. Liver

Ans. b

Its a type of colour blindness for red colour

6. A hybrid computer is a combination of

a. Super and micro computers

b. Analog and digital computers

c. Super and mini computers

d. Mini and micro computers

Ans. b

7. Tritium is an isotope of 

a. Hydrogen

b. Oxygen

c. Nitrogen

d. Phosphorous

Ans. a

Its a radioactive isotope of Hydrogen

8. Which sikh guru laid the foundation of Amritsar

a. Guru Arjun dev

b. Guru Ram das

c. Guru Har govind

Ans. b

9. Which of the following monument is called ‘The national monument of India’

a. India gate

b. Gate of India

c. Raj ghat

d. Red fort

Ans. a

Also known as All India war memorial [India gate is in Delhi]

SSC GK questions answers – Static GK

10. Manchester of South India

a. Coimbatore

b. Salem

c. Thanjavur

d. Madurai

Ans. a

> also called pump city

> due to its cotton production and textile industries it is called Manchester of south India

11. Galvanometer is used to measure

Ans. Electric current

12. Ammeter is used to measure

Ans. flow of electric charge or direct current

13. Voltmeter is used to measure

Ans. Potential difference between two points or the voltage

14. Which planet is known as Earth’s sister planet

a. Mars

b. Venus

c. Jupiter

d. Pluto

Ans. b

> Due to similar size and mass it is called as earth’s sister planet

15. Where is Pong Dam located

a. GOA

b. Himachal pradesh

c. Gujarat

Ans. b

> on Beas river

SSC GK questions answers – World and India GK

16. World’s first woman to head a government

a. Annie basant

b. Pratibha singh devi patil

c. Sarojini naidu

d. Sirimavo Bandaranaike

Ans. d

> She served as PM of Sri Lanka three times [year 1960]

17. Where is the “central potato research institute” located

a. Gujarat

b. WB

c. Uttar pradesh

d. Shimla

Ans. d

18. Largest Cashew nuts producing state in India is

a. HP

b. Kerala

c. J&K

Ans. b

19. Dandi march started in the year

a. 1932

b. 1930

c. 1933

Ans. b

> 12 march to 6 april; 1930

SSC GK questions answers – General science

20. Cornea is a part of which human organ

a. Kidney

b. Liver

c. Intestine

d. Eye

e. Ear

Ans. d

21. Normal blood cholesterol levels in human beings [for 100 ml of blood]

a. 100 to 150 mg

b. 90 to 40 mg

c. 150 to 190 mg

Ans. a

22. Largest temple in the world

a. Angkor wat

b. Tirupati

c. Kamakhya

d. Akshar dham

Ans. a

> It is in Cambodia

23. World’s largest supplier of Silk

a. UK

b. India

c. China

d. Brazil

Ans. c

24. Highest water fall in India

a. Jog

b. Dudh sagar

c. Kune falls

d. Nohkalikai

Ans. a

> It is in Karnataka

25. Which is the highest water fall in India

Rank wise highest 5 water falls in India

1. Jog falls – Karnataka

2. Dudh sagar – GOA

3. Nohkalikai – Meghalaya

4. Jang falls – Arunachal pradesh

5. Kune falls – Maharastra

26. Metal used in space crafts to withstand high temperatures

a. Ni

b. Fe

c. Pb

d. Ti

Ans. d

> Ti = Titanium

> Very important question for SSC 

27. National youth day

a. 12 Jan

b. 9 Jan

c. 15 Jan

d. 18 Jan

Ans. a

You may also like to read these GK questions answers –

RRB railway GK questions answers

Common general awareness questions answers for competitive exam


You may also like...