RRB Railways ASM Previous Paper – General Science GK

February 24, 2019 | By anicow321 | Filed in: Previous Papers, RRB Railways.

RRB Railways ASM Previous Paper – Welcome to Anicow.com > One stop destination for govt jobs and competitive exams online coaching & preparation. Today we will discuss a RRB railways ASM previous paper. Here we will cover some RRB Railways previous questions and answers related to General science. As we all know that to qualify any RRB railways exam, whether it be Group-D or ASM or Trains clerk; you have to be strong in General science GK topic.

Therefore, here we are discussing some General Science GK questions answers which were previously asked in RRB Railways ASM exams.

Not only for the RRB Railways ASM exam, but these GK questions answers are also helpful for other RRB Railways department exams like –

  • RRB Railways trains clerk, commercial clerks, traffic apprentice
  • RRB ALP, Railways goods guard
  • RRB railways Group D Exams
  • Railways reservation clerks

RRB Railways ASM Previous Paper –

1. Which of the following is used with iron to make it rust free ?

a. Tin

b. Carbon

c. Aluminium

d. Chromium

Ans. d

> Chromium is mixed with iron to make it rust-free and it is known as stainless steel

> Very important question

2. How many chambers are there in human heart?

a. 2

b. 4

c. 5

d. 3

Ans. b

> The four chambers are > Left ventricle, right ventricle, right atrium, left atrium

3. From the following, Nilgai belongs to ?

a. Goat

b. Deer

c. Sheep

d. Cow

Ans. b

4. By which process Water can be separated from alcohol in a water-alcohol mixture ?

a. Distillation

b. Evaporation

c. Sublimation

d. Decantation

Ans. a

> It is a process in which pure liquid is separated from a mixture of liquids

> very important question

GK Questions answers for RRB Railways ASM exam –

5. Who among the following declared earlier than Newton about the gravitation force of earth ?

a. Varahamihira

b. Aryabhatta

c. Buddhagupta

d. Brahmagupta

Ans. d

6. Pyrometer is used to measure

Ans. High temperature like in furnaces, kilns

7. Ammeter is used to measure

Ans. Current in a circuit

> very important question

8. Anemometer is used to measure

Ans. Speed of wind or current of gas

> It is also a common weather station instrument

9. Earth’s escape velocity is?

a. 15 km/sec

b. 7 km/sec

c. 11.2 km/sec

d. 9 km/sec

Ans. c

> Escape velocity is the lowest velocity needed to escape the gravitational attraction

10. Collection of Which type of acid in our body muscle leads to fatigue ?

a. Uric acid

b. Lactic acid

c. Benzoic acid

d. Pyruvic acid

Ans. b

11. Which of the following is the constituents of atomic nucleus ?

a. Proton and neutron

b. Electron and proton

c. Proton, neutron and electron

d. Electron and neutron

Ans. a

> Proton and neutron are present in nucleus

> Electrons are present in external part

12. In plants, from which part we get Turmeric ?

a. Flower

b. Stem

c. Root

d. Fruit

Ans. b

> Scientific name of turmeric – Curcuma longa

13. Which of the following is used in preservation of foods ?

a. Socium chloride

b. Potassium chloride

c. Citric acid

d. Sodium benzoate

Ans. d

14. The tissue which connects bones and muscles ?

a. Ligament

b. Cartilage

c. Tendon

d. Interstitial fluid

Ans. c

15. In human body which vitamin is most easily manufactured ?

a. Vit A

b. Vit D

c. Vit B

d. Vit E

Ans. b

RRB Railways General science GK questions answers –

16. Non-sticky Kitchenware are generally coated with which of the following ?

a. Teflon

b. Oxygen

c. Graphite

d. PVC (Polymerization of vinyl chloride)

Ans. a

Teflon full name – PTFE (PolyTetraFluoro Ethylen)

17. Hemoglobin is a type of ?

a. Protein

b. Vitamin

c. Carbohydrate

d. Fat

Ans. a

> Hemoglobin is found in RBC (red blood cells)

> Our blood has red colour due to Hemoglobin

> Hemoglobin transport/carries oxygen from the lungs to rest of body tissues

18. Which among the following is a scaler quantity ?

a. Force

b. Displacement

c. Velocity

d. Volume

Ans. d

> Force, displacement, velocity are vector quantity

> Very important question

19. pH value of Human blood is ?

a. 7.2

b. 6.4

c. 6.6

d. 7.4

Ans. d

> Important question

20. The study of Flowers is called ?

a. Agrostology

b. Phrenology

c. Anthology

d. Palynology

Ans. c

> Phrenology – study of personality and character

> Agrostology – study of grasses

> Palynology – plant spores, plant organisms

21. The Tomato has red colour due to ?

a. Lycopene

b. Capsaicin

c. Xanthophyll

Ans. a

> For photosynthesis process, Tomatoes has 2 pigments – Chlorophyll which is green and Lycopene which is red

> Important question

22. The chemical name of Milk of Magnesia is ?

a. Calcium hydroxide

b. Magnesium hydroxide

c. Sodium bicarbonate

d. Magnesium carbonate

Ans. b


--------------------

--------------------
# For more Preparation Notes visit us again www.AniCow.com

# GK questions answers – Science, Geography, History – Read here


Tags: , , , ,

Comments are closed here.