GK Question Answer for Competitive Exam SET 1 – General Science GK

GK Question Answer for Competitive Exam SET 1 – General Science GK

GK question answer – Welcome to Anicow.com! Here in this class we will discuss some GK Question Answers for competitive exam. Here we will cover General Science GK question answer.

Here we have covered GK questions from subjects like Physics, Chemistry and Biology. All gk questions answers are based on competitive exam pattern.

GK Question Answer for Competitive Exam SET 1

General Science GK Question answer for Competitive Exam preparation –

1. Which of the following is used with iron to make it rust free ?

a. Tin

b. Carbon

c. Aluminium

d. Chromium

Ans. d

> Chromium is mixed with iron to make it rust-free and it is known as stainless steel

> Very important question

2. How many chambers are there in human heart?

a. 2

b. 4

c. 5

d. 3

Ans. b

> The four chambers are > Left ventricle, right ventricle, right atrium, left atrium

3. From the following, Nilgai belongs to ?

a. Goat

b. Deer

c. Sheep

d. Cow

Ans. b

4. By which process Water can be separated from alcohol in a water-alcohol mixture ?

a. Distillation

b. Evaporation

c. Sublimation

d. Decantation

Ans. a

> It is a process in which pure liquid is separated from a mixture of liquids

> very important question

Science GK for Competitive Exams – Important questions answers asked in Exams –

5. Who among the following declared earlier than Newton about the gravitation force of earth?

a. Varahamihira

b. Aryabhatta

c. Buddhagupta

d. Brahmagupta

Ans. d

6. Pyrometer is used to measure

Ans. High temperature like in furnaces, kilns

7. Ammeter is used to measure

Ans. Current in a circuit

> very important question

8. Anemometer is used to measure

Ans. Speed of wind or current of gas

> It is also a common weather station instrument

9. Earth’s escape velocity is?

a. 15 km/sec

b. 7 km/sec

c. 11.2 km/sec

d. 9 km/sec

Ans. c

> Escape velocity is the lowest velocity needed to escape the gravitational attraction

10. Collection of Which type of acid in our body muscle leads to fatigue ?

a. Uric acid

b. Lactic acid

c. Benzoic acid

d. Pyruvic acid

Ans. b

11. Which of the following is the constituents of atomic nucleus ?

a. Proton and neutron

b. Electron and proton

c. Proton, neutron and electron

d. Electron and neutron

Ans. a

> Proton and neutron are present in nucleus

> Electrons are present in external part

12. In plants, from which part we get Turmeric ?

a. Flower

b. Stem

c. Root

d. Fruit

Ans. b

> Scientific name of turmeric – Curcuma longa

13. Which of the following is used in preservation of foods ?

a. Socium chloride

b. Potassium chloride

c. Citric acid

d. Sodium benzoate

Ans. d

14. The tissue which connects bones and muscles ?

a. Ligament

b. Cartilage

c. Tendon

d. Interstitial fluid

Ans. c

15. In human body which vitamin is most easily manufactured ?

a. Vit A

b. Vit D

c. Vit B

d. Vit E

Ans. b

Science GK question answer for Competitive Exams – General knowledge questions answers repeated in every exam –

16. Non-sticky Kitchenware are generally coated with which of the following ?

a. Teflon

b. Oxygen

c. Graphite

d. PVC (Polymerization of vinyl chloride)

Ans. a

Teflon full name – PTFE (PolyTetraFluoro Ethylen)

17. Hemoglobin is a type of ?

a. Protein

b. Vitamin

c. Carbohydrate

d. Fat

Ans. a

> Hemoglobin is found in RBC (red blood cells)

> Our blood has red colour due to Hemoglobin

> Hemoglobin transport/carries oxygen from the lungs to rest of body tissues

18. Which among the following is a scaler quantity ?

a. Force

b. Displacement

c. Velocity

d. Volume

Ans. d

> Force, displacement, velocity are vector quantity

> Very important question

19. pH value of Human blood is ?

a. 7.2

b. 6.4

c. 6.6

d. 7.4

Ans. d

> Important question

20. The study of Flowers is called ?

a. Agrostology

b. Phrenology

c. Anthology

d. Palynology

Ans. c

> Phrenology – study of personality and character

> Agrostology – study of grasses

> Palynology – plant spores, plant organisms

21. The Tomato has red colour due to ?

a. Lycopene

b. Capsaicin

c. Xanthophyll

Ans. a

> For photosynthesis process, Tomatoes has 2 pigments – Chlorophyll which is green and Lycopene which is red

> Important question

22. The chemical name of Milk of Magnesia is ?

a. Calcium hydroxide

b. Magnesium hydroxide

c. Sodium bicarbonate

d. Magnesium carbonate

Ans. b

Also read –

Common gk question answer for competitive exam

One liner gk question answer for govt jobs