General Awareness Questions answers for Competitive exams

General Awareness Questions answers – Welcome to Anicow.com ! In the previous GK class we have discussed One liner General awareness questions answers. You can read the class here – click here.

In today’s post we will discuss General Awareness Questions answers for Competitive exams. Here we have covered general awareness from various topics.

Here we are going to discuss Topics like –

  • Geography
  • History
  • Science
  • Indian GK

Indian Crops GK questions –

Kharif crops – June to September [Rainy]

Important crops – Paddy, cotton, jowar, bajra, maize, pulses, jute, sugarcane

Zaid crops – February to May [Summer]

Important crops – Maize, paddy, cashew nut, groundnut

Robi crops – October to January [Winter]

Important crops – Potato, barley, wheat, oil seeds

Crop largest producer in India –

Paddy – WB

Wheat – UP

Jute – WB

Cotton – Gujarat

Sugarcane – UP

Tea – Assam

Coffee – Karnataka

Rubber – Kerala

Apple – Himachal pradesh

Maize – MP

Barley – UP

Mustard – Rajasthan

Crop largest producer in the World –

Paddy – China

Jute – India

Tea – China

Coffee – Brazil

Cotton – China

Mustard, sunflower – India

Wheat – China

Different revolution GK questions asked in competitive exams –

Green revolution – Wheat

White revolution – Milk

Blue revolution – Fish

Red revolution – Meat

Black revolution – Coal, minerals

Silver revolution – Eggs

Yellow revolution – Oil seeds

Round revolution – Potato

Golden revolution – Horticulture

Rainbow revolution – Fruits

Important agricultural terms asked in Competitive exams-

Horticulture – seeds, fruits, flowers, vegetables

Seri culture – Silk

Api culture – Bees

Pisci culture – Fish

Indian irrigation General Awareness Questions answers –

> Indian irrigation 1st source – Tube wells, wells

> 2nd source – Canals

1st Indian state with largest irrigated agricultural area – UP

1st Indian state with largest irrigated agricultural area by water tank – AP

1st Indian state with largest irrigated agricultural area by tube wells – UP

1st Indian state with largest irrigated agricultural area by canals – UP

General Awareness Questions answers [History]-

1. Ghadar party was founded by

a. Lala har dayal

b. Shyamji krishna verma

c. Madam bhikaji cama

Ans. a

# Gadhar party founded at San francisco, USA

2. Who died as a political prisoner in Lahore prison

a. Bhagat singh

b. Batukeshwar

c. Jatin das

Ans. c

3. Heroine of 1942 Quit India movement

a. Sucheta kripalani

b. Arune asaf ali

c. Sarojini naidu

Ans. b

4. The cabinet mission came to India

a. 1945

b. 1946

c. 1944

d. 1942

Ans. b

# to transfer the British power to India

5. The strength of the constituent assembly suggested by the Cabinet mission

a. 250

b. 292

c. 385

Ans. c

6. “My own belief is that the congress is tottering to its fall”

a. Lord Minto

b. Lord Morley

c. Lord Dufferin

d. Lord Curzon

Ans. d

7. Annie basant organised the home rule league in

a. Madras

b. Delhi

c. Calcutta

d. Bombay

Ans. a

General Awareness Questions answers [Science]-

1. The cell wall of plants is made of cellulose which is

a. Amino acid

b. Protein

c. Polysaccharide

Ans. c

2. Which of the following is an inhabitant of fresh water

a. Obelia

b. Hydra

c. Physalia

Ans. b

Mixed General Awareness Questions answers-

1. Which of the following is the principle import item

a. Chemical items

b. Iron steel

c. Petroleum oil

Ans. c

2. Governor general who introduced financial decentralization

a. Lord Litton

b. Lord Duffrin

c. Lord Mayo

Ans. c

> He was the 1st governor general to be murdered in office

3. ‘Kuka movement’ the term is related to which state

a. Odisha

b. Punjab

c. Tamil nadu

e. Gujarat

Ans. b

4. Human kidney disorder is caused by the pollution of

a. Iron

b. Carbon

c. Cadmium

Ans. c

5. Theory of evolution formulated by

a. Lamark

b. Aristotle

c. Darwin

d. None

Ans. c

> It was formulated by Darwin in his book ‘origin of species’

6. The most abundant element in atmosphere

a. Silicon

b. Oxygen

c. Helium

d. Hydrogen

Ans. Hydrogen

> 2nd is Helium

7. The most abundant element in human body

a. Phosphorus

b. Calcium

c. Iron

d. Carbon

Ans. b

Note – Don’t get confused in questions 6 and 7

8. Joint sitting of both houses of Parliament can be called by

a. President

b. Speaker of lok sabha

c. Prime minister

d. Chief justice

Ans. a

9. Who presides the meeting of union council of ministers

a. Vice president

b. Prime minister

c. Attorney general

d. Senior member of council of ministers

Ans. b

10. Lower house of Parliament is also known as

a. House of people

b. Lok sabha

c. Rajya sabha

d. both a and b

Ans. d

11. Which article deals with ‘equality before law’

a. Article 17

b. Article 14

c. Article 18

Ans. b

12. Harappan people disposed their dead bodies through

a. Cremation

b. Burial

c. Throwing in rivers

Ans. b

13. Who called Samudragupta as napolean of India

a. Rakhal das banerjee

b. A.V. Smith

c. Kotilya

d. Chadragupta

Ans. b

> A.V. Smith was a historian who called Samudragupta of gupta dynasty as napolean of India for his great military conquest

14. First bengali translator of Mahabharat

a. Chandidas

b. Krishnadas

c. Kabindra parameswar

Ans. c

15. In vedic, Indra was the god of

a. Wind

b. Fire

c. Thunder and rain

Ans. c

16. Lord buddha gave his first sermon

a. Sanchi, MP

b. Ranchi

c. Sarnath, UP

d. Nalanda, Bihar

Ans. c

17. ‘India wins freedom’ written by

a. Maulana A K ajad

b. B G Tilak

c. S N Banerjee

Ans. a

> Its a book for modern India vision by Maulana abul kalam ajad

18. In Elora the Kailash nath temple built by

a. Narasimha I

b. Krishna I

c. Mahendra verma I

Ans. b

19. Highest soyabean producing state in India

a. UP

b. Punjab

c. Madhya pradesh

Ans. c

20. Who invented the alcohol thermometer

a. Kelvin

b. Galileo

c. Reaumur

Ans. c

21. Which temperature is same in both Celsius and Fahrenheit

a. 0 degree

b. -40 degree

c. -4 degree

d. 274 degree

Ans. b

22. Apparatus used for locating submerged objects

a. RADAR

b. SONAR

c. QUASAR

Ans. b

> Sound navigation and ranging navigation facility for underwater

23. Principle raw materials for preparing cement

a. Lime stone and gypsum

b. Lime stone and clay

c. Lime stone and silica

Ans. b

General Awareness Questions answers-

1. ‘Paunar Ashram’ is established by

a. Acharya vinoba bhave

b. Lord Irwin

c. Mahatma gandhi

d. Madan mohan malviya

Ans. a

> Paunar ashram is in Maharashtra

2. Arya samaj founded by

a. Dayanand saraswati

b. Raja ram mohan roy

c. Gopal krishna gokhle

Ans. a

3. When simon commission visited India, who was the viceroy

a. Lord chelmsford

b. Lord irwin

c. Lord wellington

Ans. b

4. Who ordered the firing in the Jallianwala bagh massacre

a. Lord simon

b. Rowlatt

c. O’dwyer

Ans. c

5. From where Mahatma gandhi started his historic Dandi march

a. Chauri chaura

b. Champaran

c. Sabarmati ashram

Ans. c

6. Why Gandhi started gandhi march

a. To boycott foreign goods

b. To break salt law

c. To demonstrate against the policies of british

Ans. b

7. Gandhi’s first satyagraha campaign in India was started in

a. Dandi

b. Champaran

c. Bardoli

Ans. b

8. Home rule movement started in Bombay by

a. Bal gangadhar tilak

b. Motilal nehru

c. SN Banerjee

Ans. a

9. Dandi march take place in the year

a. 1930

b. 1931

c. 1935

Ans. a

10. Indian national congress formed in the year

a. 1875

b. 1885

c. 1835

Ans. b

11. Indian national congress held its first session at

a. Madras

b. Bombay

c. Calcutta

Ans. b

12. Jallianwala bagh massacre occurred in

a. 1918

b. 1919

c. 1930

Ans. b

> 13th April 1919

GK questions answers – biggest, longest, tallest, highest Static GK questions – click here

You may also like...