English Cloze Test for Competitive Exams (with Answers)

English Cloze Test for Competitive Exams – Welcome to Anicow.com > an educational portal for competitive exam preparation. In the previous class we have discussed about some error corrections, preposition, fill in the blanks, etc. You can read the class here – Click here.

In today’s English class we are going to discuss about English Cloze test. Cloze test is a very important topic which comes in competitive exams whether it me a state level exam or central level.

Here we have discussed 2 Cloze test practice sets with answers. Read them thoroughly and try to solve them by your own!!

English Cloze Test for competitive exam

English cloze test Practice for competitive exams (Test 1) –

Q 1. Read the following passage carefully. You will get some bold letter words in the passage. Now you have to choose the appropriate word from options (given below the passage) which will fit in the place of bold letter words in the passage.

Elections give us journalists a chance to go
out and talk to ordinary people. We expect
them, especially the poor, to tell us everything
where they are from, how much they earn,
whether they are married, if not why not,
whether they have children, how many, why so
many, why no children, what are their dreams
and who they will vote for. We take it
for (1) opted that questions we would refuse to
answer if a stranger asked us should be
honestly addressed by those poorer than us.

Sometimes we get the truth, sometimes we do
not. But the process of (2) abandonment is
always humbling. You realise you possess so
much yet know so little compared to people
who own nothing but possess such an
enormous treasure of wisdom. Mumbai’s other
half or more than half are the poor who
live, or rather survive, on its pavements,
swamps, the seaside, along railway tracks,
water pipelines and on every bit
of (3) barren The middle class, who would
rather live in a city without poor people, hate
the urban poor. They make our cities dirty, they
breed, they fight, they are preventing the city
from becoming truly global, say these “buildingwallahs“.

Plus, complain these well-heeled
“citizens”, because the poor can vote,
politicians (4) ignore and (5) mulch them
knowing that it is their vote that decides who is
elected. This is unfair, they argue.
“Disenfranchise them.” This is the new cry of
some middle class people in Mumbai. The poor
living in slums are “illegal” in that they
are (6) touching on land not meant for that
purpose. So deny them the vote. This, they
believe, will solve the problem of slums because
politicians will pay no attention to the poor if
they cannot vote and therefore will ensure that
they are removed. Made to (7) materialize into
thin air. Half the people who hold up more than
half the city with their labour should be asked
to make way for roads, shopping malls,
cinemas, apartment blocks for people who are
“legal”, who can pay for these facilities.
Incredible as it might seem, one set of Indian
citizens is actually (8) arguing that another
should not be allowed to vote for no fault of
theirs except that they have no place to live and
are poor. And irrespective of the fact that every
citizen of India is (9) eligible to vote. The people
our middle classes would like to disenfranchise
have names, histories and are probably
more (10) ignored to a democratic system than
people who can take their shelter for granted.

Options –

1)
a) received
b) granted
c) accepted
d) requested
e) No correction required.

2)
a) engagement
b) contemporary
c) truce
d) concord
e) No correction required.

3)
a) vacant
b) occupy
c) desert
d) active
e) No correction required.

4)
a) threat
b) adorn
c) pamper
d) affront
e) No correction required.

5)
a) cultivate
b) cover
c) moulded
d) configure
e) No correction required.

6)
a) squatting
b) sedentary
c) inactive
d) digging
e) No correction required.

7)
a) descend
b) vanish
c) appear
d) emerge
e) No correction required.

8)
a) acknowledging
b) praising
c) developing
d) increasing
e) No correction required.

9)
a) entitled
b) lagged
c) versed
d) right
e) No correction required.

10)
a) committed
b) spirited
c) honoured
d) devoted
e) No correction required.

Correct answers –

1) b 2) a 3) a 4) c 5) a 6) a 7) b 8) e 9) a 10) a.

English cloze test Practice with answer (Test 2) –

Q 2. Read the following passage carefully. You will get some bold letter words in the passage. Now you have to choose the appropriate word from options (given below the passage) which will fit in the place of bold letter words in the passage.

I am writing this sitting in a Mews house in
London. Mews is the word for what was earlier
a row of stables with living quarters above
carriage houses and built around
a (1) striped

These rows usually ended in cul-desacs and were located behind large London homes in the 17th and 18th Centuries. Today,
most of these mews have been converted into
much-sought-after high-end residences. Groom
Place on Belgrave Square is
a (2) ordinary example of such fashionable
residences in an upmarket London
neighbourhood. Belgrave Square is a
commanding 19th Century square that houses
many High Commissions
and (3) delegates today. David and Anabel Loyd
are a British couple who must really have been
Indian in a previous birth, as we gel so well
across the oceans. Our friendship was formed in
what was then Bombay, where they lived
earlier, through a common bond of
doing (4) patient work for an NGO for street
children. Who would have thought that this
British woman, eating on the floor along with
urchins (5) restored from VT station, shares
a (6) lineage with the top end of London’s
society! As they headed off for a (7) research to
Ladakh this week, we arranged to have their
home here in London; we didn’t realise it was
going to be such a treat as it is a Mews house.
What a unique home, a much-coveted dwelling,
springing up from a yesteryear tradition. I see
rows of chimney tops (a la Mary Poppins) from
my window, the windowsill across mine is laced
with multi-hued flowers (8) hanging down
prettily and fashionably (neighbours nod
approval only if you maintain yours in full
bloom). When we moved in, Anabel told us one
unwritten rule was that the quiet and solitude
of Mews houses were not to be broken by noisy
children. So we watched my nine-year-old niece
and (9) believed her wise reading habit over
other, more boisterous pursuits. The Mews
house is thin and tall, a compact three storeys
containing four bedrooms and baths; the
fittings are modern but the façade is quaint and
dated. The pretty courtyard in the centre and
the windows in each room offering much cross
breeze for the English weather to
come (10) freezing in made this stay one of my
most memorable London experiences.

Options –

1)
a) paved
b) bared
c) vanished
d) striated
e) No improvement required.

2)
a) prevalent
b) evince
c) fabulous
d) wonted
e) No improvement required.

3)
a) groups
b) Legation
c) deputation
d) embassies
e) No improvement required.

4)
a) formal
b) regular
c) volunteer
d) invalid
e) No improvement required.

5)
a) prevent
b) intercept
c) fend off
d) rescued
e) No improvement required.

6)
a) foliage
b) sausage
c) envisage
d) postage
e) No improvement required.

7)
a) hurl
b) trek
c) outing
d) jaunt
e) No improvement required.

8)
a) dislodging
b) flourishing
c) blooming
d) falling
e) No improvement required.

9)
a) encouraged
b) hindered
c) averted
d) deterred
e) No improvement required.

10)
a) blowing
b) flowing
c) sleeking
d) blasting
e) No improvement required

Answers –

1) a 2) c 3) d 4) c 5) d 6) e 7) b 8) e 9) a 10) a

# English Cloze test Free Ebook for all competitive exams and government jobs – Click here to download

For more General English notes for competitive exam – click here

HTMLFont size

AniCow

ऐसे रोचक आर्टिकल रोज़ पढ़ने के लिए आप हमारे ब्लॉग पर अपने मोबाइल या कंप्यूटर से visit कर सकते है - www.AniCow.com

You may also like...