45 Common GK Questions answers for Competitive Exams (General awareness + General science)

May 5, 2019 | By anicow321 | Filed in: Magazine.

GK Questions answers for Competitive Exams – Welcome to Anicow.com; where we provide General knowledge questions answers and competitive exam preparation notes.

In today’s article we are going to discuss about some mixed
GK Questions answers for Competitive Exams
. The GK questions answers discussed here are from topics like –

  • Chemistry
  • Biology
  • Physics
  • History
  • Geography
  • Pol. science
GK Questions answers for Competitive Exams

Common GK Questions answers for Competitive Exams

1. Temperature at which all substance have zero thermal energy?

Ans. -273 degree Celsius

2. What is catalyst?

Ans. It is a substance when added to a reaction it alter (change) the rate of reaction, but remains chemically unchanged

Special Note – So a catalyst when added to a reaction

  • It changes the rate of reaction
  • But remains chemically unchanged

3. The study of inter-relations of animals and plants (living organisms with environment) is called?

Ans. Ecology

4. What is Entomology?

Ans. Study of insects

Special Note – Its a branch of Zoology

  • Related gk questions asked in exams-

> Study of animal kingdom – Zoology

> Study of plants – Botany

5. What is Dioptre in physics?

Ans. It is a unit to express focal power of optical lenses

Special note – Dioptre is also the reciprocal of focal length in meters

{\displaystyle P[dioptres]={\frac {1}{f[metres]}}}

6. What is Escape velocity?

Ans. It is the minimum speed needed by an object to escape from the gravitational attraction of a massive body

7. Name the laughing gas?

Ans. Nitrous oxide (N2O)

Special note –

Chemical name is > Di-nitrogen monoxide

# It’s a very important question asked in major exams

8. What is the function of Artery in heart?

Ans. These are blood vessels which carry oxygen-rich blood from heart to various parts of the body

9. What is light year?

Ans. It is a unit of distance which is used to measure the distance travelled by light in one year

Special Note –

1 light year = 9.4607×1015 m

10. Who has written Anandamath?

a. Rabindranath tagore

b. Sarojini naidu

c. MK Gandhi

d. Bankim chandra chatterjee

Ans. d

Special Note – Anandamath is a bengali fiction book written and published in 1882 by Bankim chandra chatterjee. The national song Bande mataram was published in this book.

11. Thimphu is the capital of

a. Nepal

b. Myanmaar

c. Bhutan

d. Bangladesh

Ans. c

Special Note –

Currency of Bhutan-

  • Bhutanese ngultrum
  • Indian rupee

12. When a ray of light passes from denser medium to rarer medium, what happens

a. It bends towards normal

b. Its bends away from normal

c. Remains unchanged

Ans. b

13. The time period of a seconds pendulum is

a. 1 second

b. 2 seconds

c. 3 seconds

d. 4 seconds

Ans. b

Special Note –

> 1 sec for the swing in one direction and 1 sec for the return swing

# very important question for railways exam

Common GK Questions answers for Competitive Exams from general science

14. The nuclear fuel in sun is

a. Uranium

b. Oxygen

c. Hydrogen

d. Carbon

Ans. c

> Very important question

15. What is Parasite

Ans. Organism which derives its nourishment from another living organism and lives/depends on them

16. In Diesel engine the ignition is caused by

a. Automatic starter

b. Spark

c. Friction

d. Compression

Ans. d

Special Note –

  • Ignition means starting to burn or setting something on fire
  • Compression means increasing the pressure of the fuel mixture in a combustion engine

17. In whose report the ideas of federation of states was 1st proposed

a. Rajagopalachari

b. Sarat bose

c. Shyamaprasad mukherjee

Ans. c

> Shyamprasad mukherjee was an Indian barrister and politician, who served in J.L. Nehru’s cabinet minister as industry and supply minister

18. In the world map some lines are drawn joining places of equal dip angles [what are these lines?]

a. Isothermal lines

b. Isogonic lines

c. Isoclinic lines

Ans. c

19. The principal controlling factor of the Indian monsoon is

a. Temperature

b. Himalayan mountains

c. Jet stream

d. Lower air circulation

Ans. c

20. Indian polity is

a. Unitary in nature

b. Federal in nature

c. Semi feudal in nature

Ans. b

Special note-

> All states form a unity but all remains independent with their internal affairs

GK Questions answers from History

21. Founder of the Bahmani dynasty

a. Alauddin hasan bahman shah

b. Firoz shah

c. Ahmad shah

d. Muhammad shah I

Ans. a

> Very important question

22. Panchayat system in Indian constitution was introduced by which amendment

a. 70 th

b. 73 th

c. 72 nd

Ans. b

> Very important question

23. Which of the following journals was from Maharashtra state

a. Sarathi

b. Sandhya

c. Atmasakti

d. Kranti

Ans. d

24. Second battle of Panipat was fought in which year

a. 1707 AD

b. 1757 AD

c. 1556 AD

Ans. c

>Very important question asked in major staff selection commission exams, RAIL exams

Special notes-

> 1st battle of panipat = 1526

> 3rd battle of panipat = 1761

25. After Lord Irwin who became viceroy of India

a. Lord Willingdon

b. Lord Linlithgow

c. Lord Wavell

Ans. a

26. Who organised council of Barabhais

a. Nana phadnavis

b. Madhav rao narayan

c. Baji rao II

Ans. a

27. The center of Portuguese power in India was in

a. Bajipur

b. Calicut

c. Cochin

d. Goa

Ans. d

28. Who analysed and developed the drain wealth theory by Dada Bhai Naoroji

a. MG Ranade

b. BG Tilak

c. GK Gokhale

Ans. a

> very important question asked in major SSC exams

29. Sufism reached India in the century

a. 11 th

b. 13 th

c. 14 th

Ans. a

30. Land reforms largely benefited the economic condition of

a. Small farmers

b. Co operative farmers

c. Bargadars

d. Agricultural labours

Ans. c

31. Which one of the following is not applicable to human

a. Omnivore

b. Carnivore

c. Autotrophic

d. Heterotrophic

Ans. b

GK questions answers from Biology

32. Night blindness is caused due to deficiency of

a. Vit A

b. Vit C

c. Vit K

Ans. a

> Very important question; asked in major exams

33. Scurvy is caused due to deficiency of

a. Vit A

b. Vit C

c. Vit K

Ans. b

34. Rickets is cause due to deficiency of

a. Vit A

b. Vit C

c. Vit K

d. Vit D

Ans. d

35. Caries is related to

a. Orthopadics

b. Cardiologist

c. Dentist

d. Neurologist

Ans. c

36. Kangaroo is the national emblem of

a. Italy

b. Canada

c. Australia

Ans. c

37. The deepest lake in the world

a. Dal lake

b. Red sea

c. Caspian sea

d. Lake baikal

Ans. d

38. Which disease is not caused by bacteria

a. Typhoid

b. Cholera

c. Amoebiasis

d. Diphtheria

Ans. c

39. Big bang theory is related to

a. Origin of gravitation

b. Origin of sun

c. Origin of universe

Ans. c

Common GK Questions answers for Competitive Exams

40. Intensity of earthquake is measured by

a. Polygraph

b. Seismograph

c. Hydrometer

Ans. b

41. Deciduous trees

a. Lose their flower in winter

b. Lose their leaves in winter

c. Die in winter

Ans. b

42. Bhopal gas tragedy was caused by leakage of MIC gas; which is

a. Methyl isocyanide

b. Methyl isocyanate

c. Methyl isocitrate

Ans. b

43. Playing it my way; book by

a. Sunil gavaskar

b. Sachin tendulkar

c. Yuvraj singh

Ans. b

44. Ministers of the state govt are collectively responsible to

a. Bidhan sabha [legislative assembly]

b. The governor

c. CM

Ans. a

45. In which year Mohun Bagan club defeated British team

a. 1905

b. 1911

c. 1910

Ans. b

Static gk questions answers – the biggest, tallest, largest, highest


Comments are closed here.

HTMLFont size

AniCow

ऐसे रोचक आर्टिकल रोज़ पढ़ने के लिए आप हमारे ब्लॉग पर अपने मोबाइल या कंप्यूटर से visit कर सकते है - www.AniCow.com