Antonyms List for Competitive Exams – SET 2

March 13, 2019 | By anicow321 | Filed in: English, Govt jobs coaching.

Antonyms List for competitive exams – Welcome to Anicow.com > one stop destination for govt jobs competitive exam online coaching and preparation. In the previous class we have discussed the SET 1 of Antonyms List for Competitive Exams. You can download them here – click here.

In today’s class we will cover the SET 2 list of Antonyms.

Antonyms list for Competitive exams and govt jobs –

Q1. OSTRACISE

(a) amuse

(b) welcome

(c) entertain

(d) host

Ans. b

Q2. DENSE

(a) scarce

(b) slim

(c) sparse

(d) lean

Ans. c

Q3. PARSIMONIOUS

(a) prodigious

(b) selfless

(c) extravagant

(d) ostentatious

Ans. c

Q4. FETTER

(a) restore

(b) liberate

(c) exonerate

(d) distract

Ans. b

Q5.  HARMONY

(a) strife

(b) annoyance

(c) cruelty

(d) mischief

Ans. a

Q6. CONCILIATION

(a) dispute

(b) irritation

(c) separation

(d) confrontation

Ans. d

Q7. MYTH

(a) truth

(b) fact

(c) falsehood

(d) story

Ans. b

Q8. RELUCTANTLY

(a) pleasingly

(b) willingly

(c) satisfactorily

(d) happily

Ans. b

Q9. MUTILATE

(a) instruct

(b) induct

(c) conduct

(d) mend 

Ans. d

Q10.  LAMENT

(a) rejoice

(b) rejuvenate

(c) complain

(d) cry

Ans. a

Previously asked Antonyms List for competitive exams –

Q11.  ANIMOSITY

(a) love

(b) lust

(c) luck

(d) loss

Ans. a

Q12. ALTERCATION

(a) explanation

(b) challenge

(c) compromise

(d) opposition

Ans. c

Q13. COAX

(a) dull

(b) dissuade

(c) active

(d) speed

Ans. b

Q14. ERUDITE

(a) educated

(b) unscholarly

(c) scholarly

(d) possessive

Ans. b

Q15.  AFFLUENT

(a) high

(b)  poor

(c) rare

(d) fluent

Ans. b

Q16. PAROCHIAL

(a) narrow

(b) international

(c) global

(d) world wide

Ans. c

Q17. FALLIBLE

(a) unerring

(b) reliable

(c) falsehood

(d) trustful

Ans. a

Q18. IMPERTINENT

(a) arrogance

(b) appropriate

(c) respectful

(d) modest

Ans. c

Q19. ROUGH

(a) refined

(b) charming

(c) smooth

(d) polite

Ans. c

Q20. Ratification

(a) disapproval

(b) disagreeable

(c) denial

(d) disturbing 

Ans. a

Important Antonyms List for competitive exams for practice –

Q21.  OMIT (a) exclude (b) include  (c) undertake  (d) add

Q22.  INTEGRATION (a) unity (b) synthesis (c) linking (d) fragmentation

Q23. MINIATURE (a) Large (b) small (c) heavy (d) least

Q24. EXHAUSTS (a) tires (b) empties (c) invigorates (d) drains

Q25. DISTANT (a) far (b) close (c) imminent (d) along

Q26. TRANSPARENT (a) dear (b) ambiguity (c) opaque (d) crystal

Q27. ENCOUNTERED (a) avoided (b) enriched (c) faced (d) overcome

Q28. HANDY (a) cumbersome  (b) handful (c) unwieldy  (d) heavy

Q29. ELEGANCE (a) pride (b) beauty (c) coarseness (d) vulgarity

Q30. CAPRICIOUS (a) firm (b) fickle (c) indefinite (d) deflan

Q31. EXODUS (a) influx (b) home-coming (c) return (d) restoration

Q32. INQUISITIVE (a) insincere  (b) indifferent  (c) Insensitive  (d) insulting

Q33. CANDID (a) outspoken  (b) frank  (c) devious  (d) disguised

Q34. NADIR (a) modernity (b) zenith  (c) liberty  (d) progress

Q35. CULPABLE (a) dependable  (b) blameless  (c) careless  (d) irresponsible

Q36. FACILITATE (a) help  (b) propagate (c) hinder  (d) reject

Q37. CRITICISE (a) finish (b) recommend (c) commend  (d) request

Q38. CONFORMITY (a) deviation (b) dilution (c) distraction (d) diversion

Q39. AFFIRM (a) refuse (b) negate (c) neglect (d) avoid

Q40. AUTONOMY (a) slavery (b) subordination (c) dependence (d) submissiveness

ANSWERS –

21 b 22 d 23 a 24 c 25 b 26 c 27 a 28 d 29 d 30 a 31 a 32 b 33 c 34 b 35 b 36 c 37 c 38 a 39 a 40 c

Antonyms list for competitive exams (Memorize them thoroughly)-

arrival – departure

lend – borrow

sparse – populated

giant – dwarf

solitary – populous

slender – stout

caution – recklessness

pedestrian – passenger

antecedent – consequent

apex – base

eager – reluctant

bless – curse

dawn – duck

certain – doubt

venial – unpardonable

rigid – flexible

novice – veteran

industry – sloth

accelerate – retard

appoint – dismiss

benevolent – malevolent

compulsory – voluntary

conceal – reveal

analysis – synthesis

coarse – fine

surplus – deficit

prosperous – indigent

ugly – beautiful

natural – artificial

expand – contract

earth – sea

polite – saucy

victor – vanquished

kind – cruel

hill – valley

summit – base

engage – dismiss

majority – minority

convict – acquit

economy – extravagance

cold – hot

live – die

lead – follow

employ – dismiss

dry – wet

long – short

land – water

confusion – orderliness

predecessor – successor

gaiety – melancholy

condemn – exonerate

apprehend – release

assemble – disperse

heroic – base

ancestor – progeny

motionless – agitated

prudence – indiscretion

colleague – antagonist

liberty – slavery

love – hate

like – dislike

bow – stern

think – guess

question – answer

gay – grave

stationary – moving

work – rest

asleep – awake

rejoice – mourn

dynamic – static

worker – drone

front – back

pleasant – disagreeable

centrifugal – centripetal

familiar – strange

joy – sorrow

success – failure

oriental – occidental

freedom – captivity

begin – cease

harmony – discord

miser – spendthrift

barren – fruitful

find – lose

blessing – curse

sober – intoxicated

sacred – profane

friend – enemy

generous – mean

spacious – limited

virtue – vice

dead – alive

velour – cowardice

future – past

wisdom – folly

busy – idle

bravery – cowardice

abundance – scarcity

polite – rude

sweet – sour

advance – retreat

common – rare

proper – common

bright – dull

arrive – depart

simply – complex

attack – defend

ally – enemy

bashful – bold

appear – vanish

inhale – exhale

You may also like to read –

Important GK questions for competitive exams


--------------------

--------------------
# For more Preparation Notes visit us again www.AniCow.com


Tags: , , , ,

Comments are closed here.